huis_kopenHet was lange tijd een verschrikkelijk moeilijke markt voor starters, maar het tij lijkt gekeerd. Banken zijn weliswaar nog steeds minder scheutig met hypotheken dan zo’n tien jaar geleden, maar daar staat tegenover dat de hypotheekrente nu lager dan ooit is. Dat biedt kansen, want een rente die voor tien jaar vaststaat op 3,4 procent maakt het simpelweg veel betaalbaarder om tot de koop van een huis over te gaan. Het vorige dieptepunt van de rente uit 2005 is daarmee doorbroken, die destijds op 3,45 procent stond.

 

Hoe benut je deze kansen?

Wie de afgelopen jaren tevergeefs heeft geprobeerd om een huis te kopen, doet er goed aan om alle mogelijkheden nog eens op een rijtje te zetten. Ga nog eens in gesprek met je bank of oriënteer je eens bij wat andere hypotheekadviseurs. Onafhankelijke adviseurs kunnen de rentes van verschillende aanbieders voor je vergelijken. De lagere rente kan ervoor zorgen dat een geldverstrekker net wat meer ruimte heeft om je van dienst te kunnen zijn.

verhuizenDaarnaast is het goed om de huizenmarkt in de gaten te blijven houden. De huizenprijzen zijn net als de rente op het laagste punt sinds jaren. Het is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen of deze de komende tijd nog verder zullen dalen, maar de kans dat deze eindelijk weer eens omhoog gaan is wel groter. Dit kan dus wel eens het perfecte moment zijn om een huis te kopen. In combinatie met de historisch lage rente biedt dat perspectief op een veilige en winstgevende aankoop.

 

Wat betekent dit voor huizeneigenaren?

Naast starters is deze lage rente ook interessant voor wie al een huis heeft. Zo kun je er bijvoorbeeld eens aan denken om je hypotheek over te sluiten. Hier zijn uiteraard altijd kosten aan verbonden, maar met zo’n lage rente is het in ieder geval de moeite om eens uit te rekenen of oversluiten niet voordeliger is dan het handhaven van de oude situatie. Verder is dit natuurlijk ook hét moment om die verhuizing nog eens te overwegen die je de afgelopen jaren misschien niet aandurfde.

 

ANP

 

Tags: ,