$(KGrHqF,!nkF!GyI20OSBQTykyHQ1w~~60_84Vrijwel iedereen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken: verhuizen. Van het ene huis naar een ander huis. Van een bekende woonplaats naar een nieuwe stek. Soms zelfs van het oude vertrouwde Nederland naar het buitenland. Iedereen krijgt ermee te maken en tegelijkertijd is verhuizen bij de meeste mensen geen populaire bezigheid. Het staat zelfs bekend als één van de meest stressvolle activiteiten.

Verhuizingen in Nederland

In Nederland verhuizen gemiddeld zo’n 1,6 miljoen mensen per jaar. Daarbij verhuist meer dan de helft binnen de eigen gemeente, een kleiner deel naar een andere gemeente in dezelfde provincie en nog een iets kleiner deel verhuist naar een andere provincie. De laatste jaren met de crisis op de huizenmarkt neemt dit aantal wel iets af, desalniettemin verhuisden er volgens het CBS in 2011-2012 toch weer ruim 1,4 miljoen mensen. In dit overzicht van de Rijksoverheid kunnen de precieze verhuisgetallen per provincie bekeken worden.

Verhuizen: de feiten

Gemiddeld verhuist een mens zo’n 8 keer in zijn hele leven. Dat zijn heel wat dozen, rollen tape en zwarte stiften! De belangrijkste reden om te verhuizen is een relatie of huwelijk, samen gaan wonen dus. Met stip gevolgd door de reden dat de vorige woning niet meer voldoet aan de eisen: te klein, te weinig slaapkamers e.d. Andere redenen voor een verhuizing zijn werk, het beëindigen van een relatie, zelfstandig gaan wonen en de woonomgeving van de vorige woning. En de grootste ergernissen tijdens een verhuizing? Die liggen eigenlijk heel erg voor de hand: inpakken en uitpakken staan bovenaan de lijst, gevolgd door rommel/chaos, schade en het vervoer. Dat zal de meeste mensen die weleens verhuisd zijn niet onbekend voorkomen. Al deze feiten zijn mooi vormgegeven in deze overzichtelijke infographic.

Kosten van verhuizen

596

Naast dat de nieuwe woning meestal moet worden opgeknapt en er vaak nieuwe meubels en andere zaken voor de inrichting worden aangeschaft, kosten het verhuizen zelf natuurlijk ook geld. Het vervoer van de verhuizing moet worden betaald, daarnaast heb je dozen nodig om je spullen in te vervoeren en misschien van een verhuisbedrijf als je hen ook laat in- en uitpakken. Het Nibud heeft al deze kosten handig op een rijtje gezet en geeft ook tips hoe je kan besparen bij een verhuizing. Als het je lukt een paar vrienden op te trommelen om een weekend te komen helpen en ergens goedkoop een busje of kleine vrachtauto kan huren, scheelt dat heel erg veel geld. En dat kun je dan mooi weer voor de inrichting van je nieuwe huis gebruiken.